CONDENSERENDE TECHNOLOGIE




ENERGIEZUINIG EN MILIEUVRIENDELIJK
Condensatietechnologie is een van de meest efficiënte, milieuvriendelijke en technisch geavanceerde verwarmingssystemen in de haardensector. Een stroomafwaartse warmtewisselaar koelt de hete uitlaatgassen af totdat de waterdamp die ze bevatten condenseert. De in de stoom opgeslagen warmte-energie gaat niet ongebruikt verloren, maar kan nog steeds actief worden gebruikt.
Door deze koeling komen de rookgassen relatief koel naar buiten vrij en bevinden zich dan in een bereik van ca. 40 °C tot 50 °C. Afhankelijk van het gebruikte verwarmingssysteem en de bedrijfsmodus kan deze temperatuur b.v. B. zijn hoger bij het verwarmen van drinkwater.
In tegenstelling tot conventionele ketels kan tot 10% energie en dus verwarmingskosten worden bespaard. Deze energiebesparing kan aanzienlijk worden vergroot als er verdere renovatiemaatregelen aan een gebouw worden uitgevoerd, zoals: B. het vervangen van oude ramen of het plaatsen van volledige thermische isolatie.
Afhankelijk van de pH-waarde en de gebruikte brandstof kan het resulterende condensaat worden geneutraliseerd en vervolgens in het riool worden geloosd.
FUNCTIE VAN DE CONDENSATIEKETEL
Bij de verbranding van een brandstof ontstaat thermische energie, die via warmtewisselaars bruikbaar wordt gemaakt in ketels en beschikbaar is als warme verwarmingsstroom.
Bij conventionele ketels vindt deze omzetting direct in de ketel plaats, omdat het uitlaatgaskanaal in de ketel zo is ontworpen dat een groot deel van de energie in de hete rookgassen wordt overgedragen aan een warmteoverdrachtsmedium, b.v. B. Er komt water vrij en kan dus gebruikt worden.
Dergelijke haarden zijn echter niet ontworpen om te werken met lage uitlaatgastemperaturen. Daarom bevinden ze zich meestal in een bereik van meer dan 120°C en worden de uitlaatgassen afgezogen door de natuurlijk voorkomende onderdruk.
De in de verbrandingsgassen nog aanwezige en opgeslagen restwarmte, in de vorm van hete stoom, kan bij dergelijke installaties niet verder worden afgevoerd en komt daarom ongebruikt in het milieu terecht.
Om deze reden kan een warmtewisselaar stroomafwaarts van conventionele ketels worden geïnstalleerd.
VOORDELEN VAN CONDENSATIETECHNOLOGIE
Dankzij een geïntegreerde warmtewisselaar kan de thermische energie die is opgeslagen in de hete uitlaatgassen beter worden benut. Dit verhoogt de efficiëntie van een condensatiehaard aanzienlijk in vergelijking met een conventionele condensatiehaard. Dit resulteert niet alleen in energiebesparingen, maar ook in lagere verwarmingskosten, vooral als verdere renovatiemaatregelen worden uitgevoerd in combinatie met de modernisering van het verwarmingssysteem.
Bij condensatieketels kunnen de natuurlijke uitlaatgassen niet meer zonder problemen worden afgevoerd, zoals bij conventionele ketels het geval is, omdat het noodzakelijke temperatuurverschil met de buitenlucht niet meer groot genoeg is.
Daarom beschikken dergelijke systemen binnenin over een ventilator, die de vrijkomende rookgassen via het uitlaatsysteem met een druk tot 200 Pascal (Pa) naar buiten afvoert.
Het uitlaatsysteem of de schoorsteen moet zodanig zijn ontworpen dat deze geschikt is voor de resulterende overdruk. Dit is het geval als ze gemarkeerd zijn met de drukklasse “P1”.
Ook is het van belang dat er een vochtongevoelig en voldoende corrosiebestendig systeem wordt toegepast, omdat het resulterende condensaat componenten kan bevatten die basis- of ongeschikte materialen kunnen aantasten.
Als er een condenserende haard voor vaste brandstoffen wordt gebruikt , b.v. Als er bijvoorbeeld houtpellets worden gebruikt, moet er op worden gelet dat de gebruikte onderdelen van het uitlaatsysteem drukdicht en roetbrandbestendig zijn.