Accessoires voor industriële schoorstenen
Nuttige aanvullingen individueel selecteerbare extra componenten



WERKPLATFORM / MEETPLATFORM
Werkplatformen voor inspectie, meting, reiniging, inspectie of montage worden zowel in vierkante als ronde, rondom 135°/180°/270°/360° uitvoeringen vervaardigd.
Alle uitvoeringen bestaan uit een leuning, knierail en plint. Een roosterbodem zorgt voor de afvoer van regenwater en voorkomt tegelijkertijd mogelijke ijsvorming.
Alle onderdelen zijn thermisch verzinkt of vervaardigd uit RVS en indien nodig in de schoorsteen- of speciale kleur gelakt.



KLIMLADDER
Indien er een verplichting bestaat om het uitlaatsysteem te vegen, wordt conform de UVV via de monding een ladder aan de steunbuis (meestal buiten) bevestigd.
Bij een zogenaamde enkelrailladder is in het midden een geleidings- of valbeveiligingsrail stevig vastgelast aan de sporten, waaraan de klimmende zich vastzet met een loper en een riem. De ladder met één rail wordt elke 1,4 meter aan de schoorsteen bevestigd met thermisch verzinkte, geverfde beugels, elke 10 meter gevolgd door een uitklapbaar rustplatform, en het laatste platform bevindt zich uiteindelijk 1,2 meter onder de monding. Als alternatief kan de klim ook worden uitgevoerd met behulp van een tweestavenladder met rugbescherming. Bij deze variant is er geen loper of riem nodig vanwege de doorlopende rugbescherming. In plaats van een opvouwbaar platform is elke 6-10 meter een verandering nodig om een veilige beklimming te garanderen.
Verticale ladders, vervaardigd uit gegalvaniseerd staal of roestvrij staal, zijn zeer goed beschermd tegen corrosie, zowel in de omgeving van de uitlaatpluim als in chemische parken of nabij de zee.



MONDAFWERKING
De mondkap, meestal gemaakt van roestvrij staal (materiaal zoals de binnenband), dient ter afdekking van de isolatie en als regenbescherming voor de achterventilatie tussen de binnen- en buitenbuis.
Door uitsluitend aan de binnenbuis te worden bevestigd, zorgt de kap ervoor dat het binnenste rookgaskanaal vrij naar boven uitzet. De hoogte van de kap wordt bepaald op basis van de uitlaatgastemperatuur en de schoorsteenhoogte, omdat deze twee factoren cruciaal zijn voor de uitzetting.



MUURBEVESTIGING
Om de horizontale krachten op te vangen, wordt op een bepaald punt volgens statische berekeningen een staalconstructie aan het gebouw bevestigd. Deze kan op muren, stalen balken en plafonds worden geplaatst. De basis van een dergelijk type bevestiging is echter de opname van statische of dynamische belastingen op het verbindingspunt.
Bij gebruik van een muuraansluiting worden vrijwel alle horizontale belastingen overgebracht op het aansluitpunt. Hierdoor hoeft er geen ankerkooi geplaatst te worden, waardoor de fundering alleen het gewicht hoeft op te nemen en dus zo klein mogelijk is.



BESCHERMING TEGEN BLIKSEM
Blikseminslag wordt omgeleid naar een bliksemafleider die ter plaatse is geïnstalleerd via het bliksembeveiligingslipje dat aan de onderkant van de schoorsteen is bevestigd. De bliksembeveiligingsaansluiting moet de aarding van het schoorsteensysteem garanderen. De aansluiting wordt ter plaatse uitgevoerd door een bevoegd bliksembeveiligingsbedrijf. Vanaf een schoorsteenhoogte van 20m moeten er twee aardaansluitingen gemaakt worden.
Indien de vrijstaande schoorsteen zich gedeeltelijk binnen een gebouw bevindt, moet de schoorsteen boven het dak worden aangesloten op een eventuele bestaande externe bliksembeveiliging van het gebouw.
Geïsoleerde bliksembeveiliging wordt op afstand, dat wil zeggen geïsoleerd, van het te beveiligen object opgesteld. Het luchtafsluitapparaat, normaal gesproken drie luchtafsluitstaven, biedt een beschermend gebied in de vorm van een cirkelvormige kegel met een verticale as rond de punt van de luchtafsluitstaaf. In het beschermde gebied zijn geen directe blikseminslagen mogelijk, dus de schoorsteenmonding is beschermd tegen een blikseminslag. Het schoorsteensysteem en de aangesloten rookgasleiding zijn hierdoor volledig beveiligd tegen blikseminslag.

ZWENKARM
Een lastboom met hand-/motorlier wordt gebruikt om zware meetapparatuur of accessoires eenvoudig te transporteren, waardoor de kans op ongevallen bij het klimmen naar het meet-/inspectiepunt aanzienlijk wordt verminderd.



VERLICHTING VAN OBSTAKELS VOOR VLUCHTEN
Obstakelverlichting wordt gebruikt om de schoorsteenmonding te markeren en is specifiek vereist in vliegroutes op openbare en particuliere luchthavens. Ook voor landingsplaatsen bij ziekenhuizen kan dit vereist zijn.
De voeding van de halogeen- of LED-lampen (4000 of 10000 branduren) aan de monding vindt plaats via kabelgoten binnen of aan de buitenkant van de schoorsteensteunbuis.
Naast verlichting is waarschuwingsschildering in de vorm van signaalstrepen of andere markeringen mogelijk, waardoor deze bij daglicht beter herkenbaar is.



SPECIAAL LAKWERK
Speciaal schilderwerk om de dag te markeren, als herkenningspunt, bijvoorbeeld door het plaatsen van een bedrijfslogo of simpelweg om de schoorsteen beter in de omgeving te laten passen, behoort ook tot de mogelijkheden. Deze worden met stencils in meerdere verfstappen aangebracht en kunnen daardoor eenvoudig in meerdere kleuren worden geverfd. Er zijn dus geen grenzen aan uw creativiteit!




DAKAFDICHTING
De schone integratie van een schoorsteensysteem in een dakopening vereist ook een doordacht afdichtingssysteem op de schoorsteenmantel. Om de opening af te sluiten wordt gebruik gemaakt van een speciale doorgang bestaande uit een bodemplaat en een frontplaat. Om de schoorsteenbewegingen te kunnen opvangen, wordt de weerkraag afzonderlijk aan de schoorsteenmantel bevestigd. De weerkraag steekt over de huls van de bus heen en vormt zo een regendicht systeem.