KOFFIEBRANDERS


VOOR EEN GOEDE KOFFIE HEB JE DE PERFECT GEBRANDE BOON NODIG!
De aanvankelijk rauwe koffiebonen worden in speciale brandmachines gebrand. Afhankelijk van het brandproces worden de koffiebonen in een roterende trommel verwarmd tot een interne bonentemperatuur van 200 tot 1000 °C. Hoe heter de rauwe bonen worden geroosterd, hoe sneller grote hoeveelheden bonen kunnen worden geraffineerd (heet roosteren). Het zachtere trommelbranden kost meer tijd en vereist ongeveer 200°C.
Tijdens het brandproces ontstaan de gewenste geroosterde aroma’s en verliest elke boon tot 20% van zijn gewicht, voornamelijk in de vorm van olie en water. Het vrijkomende vettige gas moet via een hittebestendig uitlaatsysteem naar buiten worden getransporteerd.
Na verloop van tijd hopen zich daar vet en vocht op en verhogen het risico op brand. Daarom is regelmatig onderhoud en chemische reiniging van de uitlaatpijp door gespecialiseerde bedrijven verplicht.
Om het leidingsysteem tijdens het reinigingsproces strak te houden en onaangename geuren in de installatieruimte te voorkomen, is het gebruik van een drukdicht afzuigsysteem noodzakelijk. Dit geldt des te meer als de braadmachine een geïntegreerde ventilator heeft. Systemen met conventionele siliconen- of EPDM-afdichtingen kunnen hier echter niet worden gebruikt, omdat deze door de soms hoge temperaturen van de uitlaatgassen beschadigd kunnen raken.
Een duidelijk voorbeeld voor ons roestvrijstalen uitlaatsysteem DW-KL, dat met zijn metalen conische stekkerverbinding tot 5000 Pa drukdicht is. Als dubbelwandig uitlaatsysteem beschikt het bovendien over minerale isolatie tussen de binnen- en buitenpijpen, waardoor de temperatuuremissie en de geluidsoverdracht naar de installatieruimte worden verminderd.
De systemen DW-FU en DW-ECO 2.0 zijn een goed alternatief voor koffiebranders in onderdrukbedrijf.