COMPLEX UITLAATSYSTEEM VAN JEREMIAS VOOR EEN GROTE BAKKERIJ IN ZUID-TIROL
OM IN TE BIJTEN
Afzuigsystemen voor ovens in grote bakkerijen stellen bijzondere eisen. Chiemgau Kamintechnik GmbH heeft nu een uitzonderlijk omvangrijk project gerealiseerd bij een grote bakkerij in Zuid-Tirol. In totaal zijn hier zeven ovens in gebruik. Het gebruik van de resulterende rookgassen en dampen draagt via een warmteterugwinningssysteem bij aan een grotere economische efficiëntie en milieubescherming. De bijpassende haardelementen van Jeremias zijn onderdeel van de oplossing.
Met 15 medewerkers en bijna 600 voltooide projecten per jaar is Chiemgau Kamintechnik GmbH een van de grootste haardenbouwbedrijven in Duitsland. Het bedrijf uit Hufschlag bij Traunstein heeft zich in zijn 15-jarige geschiedenis onder meer gespecialiseerd in het leidingwerk van ovens. Deze knowhow werpt vruchten af voor bakkerijen. Want zelfs de beste oven kan alleen kwalitatief hoogwaardige producten bakken als de bijbehorende leidingen zijn geïnstalleerd. Bovendien beschikken slechts enkele schoorsteenbouwers over de nodige ervaring om complexe uitlaatsystemen te installeren, zoals die vooral in grotere bakkerijen worden gebruikt. Door de verhuizing naar een nieuw pand moest ook een grote Zuid-Tiroolse bakkerij nieuwe ovens aanschaffen. De keuze viel op hoogwaardige producten van een internationale ovenfabrikant, die tevens de planning van het gehele systeem overnam. Om deze van verse lucht te voorzien en de afvoerlucht af te voeren, gebruikten de ovenspecialisten bijna 400 meter RVS leidingsystemen van Jeremias Abgastechnik. Het hete rookgas en de stoom uit de oven worden gebruikt om thermische energie op te wekken met behulp van een warmteterugwinningssysteem – dit bespaart de bakker geld en levert een actieve bijdrage aan een schoon milieu.
Vier pijpen voor een halleluja
In de bakkersbakkerij staan nu twee dekovens, waarin bijvoorbeeld brood wordt gebakken, en vijf wagenbakovens, waarin bijvoorbeeld zoetwaren worden bereid. Elke oven heeft vier leidingaansluitingen: een rookgasleiding, een stoomleiding, een verse luchtleiding voor de brander en een afzuigleiding, die de warme lucht via een afzuigkap middels een ventilator afvoert wanneer de oven geopend wordt. De verbrandingslucht komt van buiten via de achterwand van de bakkerij. Dit zorgt voor een lage luchtuitwisseling en een hoge luchtkwaliteit. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabeler binnenklimaat voor de medewerkers. Moderne verbrandingsovens, die zijn ontworpen om te voldoen aan de hoge milieubeschermingsnormen die nu gebruikelijk zijn, zouden een aanzienlijk kortere levensduur hebben in lucht die vervuild is met meel en stof. In sommige gevallen zijn er zelfs overeenkomstige normen die vereisen dat de verbrandingslucht van buitenaf wordt aangezogen.
Ovens worden meestal verwarmd met olie of gas. De temperatuur voor het bakken ligt rond de 260° Celsius. Omdat er warmte verloren gaat op de weg van de brander naar de ovens, wordt deze op ongeveer 300°C gebruikt. In de oude bakkerij werden de daarbij vrijkomende uitlaatgassen via een schoorsteen naar buiten geleid. Nu maakt de bakker gebruik van een warmteterugwinningssysteem. De hete uitlaatgassen van de brander, het zogenaamde rookgas, en de dampen, dat wil zeggen de vochtige afvoerlucht uit de oven zelf, worden nu via een dampverzamelkanaal of een rookgasverzamelkanaal naar een warmteterugwinningssysteem geleid. Met dit systeem kunnen beide soorten uitlaatgassen in één warmtewisselaar worden gebruikt. Dit loopt meestal apart. De achtergrond is dat rookgas en damp verschillende temperaturen hebben en dat de damp de warmtewisselaar kan vervuilen. Door het hoge vochtgehalte van dampen zijn ze ook bijzonder interessant voor warmteterugwinning.
Schoorsteensystemen EW-AL-BI en DW-AL van Jeremias
Voor het stoomverzamelkanaal boven de kachels gebruikten de schoorsteenbouwers het drukdichte, enkelwandige rookgasafvoersysteem van roestvrij staal EW-AL-BI van Jeremias. In sommige gevallen werd om thermische redenen voor het stoomkanaal het dubbelwandige DW-AL-systeem gebruikt. Omdat stoom door het bakproces een hoog vochtgehalte bevat, is het bijzonder belangrijk dat de leidingen absoluut dicht zijn. Hiervoor zorgt de steekverbinding met een interne speciale afdichting en een externe klemband. De ALBI 26 siliconenafdichting is hittebestendig tot minimaal 200 graden. Dankzij de insteeksystemen is het bovendien niet nodig om op de bouwplaats te lassen.
Het rookgasopvangkanaal bestaat geheel uit de RVS schoorsteen uit het DW-AL-systeem en is bijzonder strak met 50 mm minerale isolatie. Hierdoor gaat er vrijwel geen warmte verloren op weg naar de warmtewisselaar. Nadat de warme lucht in de warmtewisselaar zijn energie heeft afgestaan aan water, wordt het uitlaatgas via een hoofdschoorsteenleiding naar buiten afgevoerd. Ook de hoofdschoorsteen, die ruim zes meter hoog is, is gemaakt van dubbelwandig DW-AL leidingwerk.
Een bakkerij heeft veel warm water nodig. Bijvoorbeeld om te douchen of wasboxen. Hiervoor gebruikt de bakker nu het warme water dat uit de warmtewisselaar komt. Theoretisch zou het ook mogelijk zijn om met behulp van een absorber koude uit het warme water te genereren. De geplande afschrijvingsdatum laat zien hoe groot de kostenbesparingen zijn. Met een levensduur van minimaal 25 jaar betaalt het warmteterugwinningssysteem met alle bijbehorende uitlaatsystemen zichzelf na ongeveer zeven jaar terug - afhankelijk van de ontwikkeling van de olieprijs.
Ook de verse lucht- en dampkanalen zijn gemaakt van het AL-BI systeem. In de uitlaten van de ovens zitten uitblaaskleppen, die ervoor zorgen dat de afvoerlucht niet kan ontsnappen. Via meetopeningen wordt de druk in de buizen voortdurend gecontroleerd. Condensaatafvoeren voorkomen ook dat vloeistof terug in de ovens druppelt.
Dit werkt.
Bakkerijen hebben vaak veel speciale onderdelen nodig voor het leidingwerk. Bijvoorbeeld T-stukken met twee 45 graden uitgangen. Deze stukken worden binnen zeer korte tijd met de hand gemaakt door Jeremias. “Een blauwdruk is allemaal goed en wel. Maar in werkelijkheid is er nog iets anders. Dan moeten speciale onderdelen vaak snel vervaardigd worden. Bij Jeremiah gebeurt dit meestal van de ene op de andere dag. Dit bespaart voor iedereen kosten”, zegt Franz Brüderl, directeur van Chiemgau Kamintechnik GmbH. Hij is vooral onder de indruk van het hoge kennisniveau: “Bij Jeremias zijn de monteurs zo bekend met onze plannen, dat je gemakkelijk telefonisch kunt bespreken welk onderdeel nodig is en hoe. Dit is niet gebruikelijk en is een echt uniek verkoopargument.” In de grote bakkerij zijn ruim 30 speciale onderdelen geïnstalleerd. Last but not least is dit feit de reden dat alle betrokkenen over diepgaande kennis beschikken. Hoe complexer een uitlaatsysteem is, hoe proactiever u moet zijn bij de installatie ervan.
“Een ander pluspunt van Jeremias pijpen is de roestvrijstalen look. Vooral in voedselverwerkende bedrijven is een goede indruk belangrijk. Dit wordt zeker verzekerd door Jeremias te pijpen”, voegt Franz Brüderl toe.
Conclusie
Een holistisch ovenconcept en een speciaal op maat gemaakt uitlaatsysteem von Jeremias zorgt voor schone verbrandingslucht in de ovenbranders in een grote bakkerij in Zuid-Tirol, het verwijderen van rook, dampen en nevel - en voor aanzienlijke kostenbesparingen op het gebied van energie. De hete uitlaatgassen worden verder gebruikt met behulp van een warmteterugwinningssysteem. Bijzonder goed geïsoleerde en dichte leidingsystemen van Jeremias verminderen het energieverlies op weg naar de warmtewisselaar en dragen zo bij aan de kosteneffectiviteit. Bovendien heeft een goed leidingwerk directe invloed op de kwaliteit van het gebak. Dankzij jarenlange ervaring bij bakkerijen konden Chiemgau Kaminsysteme en Jeremias uitlaatsystemen in samenwerking met een bekende ovenfabrikant een harmonieuze oplossing realiseren.