HET UITLAATSYSTEEM VAN JEREMIA MAAKT LOKALE WARMTEVOORZIENING IN WOONCOMPLEXEN MOGELIJK

    Strenge eisen op het gebied van geluidsisolatie en beperkte ruimte – dit zijn vaak de twee grootste uitdagingen bij de bouw van nieuwe verwarmingsinstallaties in bestaande wooncomplexen. De GETEC Groep heeft samen met Asetec GmbH, gespecialiseerd in uitlaatgeluidsisolatie en energietechnologie, een overeenkomstig complex project gerealiseerd in de wijk Haslach in Freiburg. Voorwaarde hiervoor was niet alleen diepgaande kennis op het gebied van akoestiek en uitvoeringsplanning, maar ook het passende uitlaat- en geluidsisolatiesysteem van Jeremias.

    Asetec GmbH, gevestigd in Falkensee, Brandenburg, is gespecialiseerd in de planning, productie en montage van uitlaatsystemen, schoorstenen, geluiddichte omkastingen, staalconstructies en ventilatiesystemen. Sinds de oprichting van het bedrijf in 1997 heeft het team van ongeveer 20 ingenieurs, technici en vakmensen ongeveer 5.000 projecten in meer dan zeven landen geïmplementeerd. Met deze uitgebreide ervaring waren de experts van Asetec precies de juiste contactpersonen voor een bijzonder uitdagend project in Freiburg: Urbana Energiedienste GmbH, de uitvoerende dochteronderneming van de GETEC Group, is een internationaal actieve aanbieder van ultramoderne oplossingen op het gebied van gebied van elektriciteits- en warmtevoorziening en daar de warmtevoorziening aan een bestaand wooncomplex ingericht. In plaats van stadsverwarming zouden de bewoners van de in totaal 1.000 wooneenheden hun warmte nu moeten krijgen van een verwarmingsinstallatie die half ondergronds, direct naast het woongebouw, staat.

    Hoge eisen op het gebied van geluidsbescherming

    Omdat de verwarming zich direct naast een woongebouw bevindt waar ook een kleuterschool is gevestigd, waren de eisen op het gebied van geluidsbescherming bijzonder hoog. Om deze reden heeft Urbana twee geluidsrapporten ontvangen. Dit was bedoeld om de voorwaarden te scheppen voor een optimaal gedimensioneerd geluiddempersysteem en om ervoor te zorgen dat het nieuwe verwarmingssysteem geen verhoogde geluidsoverlast voor de bewoners zou veroorzaken. De Wassertrüdinger-uitlaatgasspecialist Jeremias GmbH stelde vervolgens de juiste oplossing samen, van de uitlaatgasaansluitleiding via de stalen schoorsteen tot aan de geluiddempers. “Als een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van uitlaatsystemen kon Jeremias ons individueel op maat gemaakte componenten leveren en zo een oplossing uit één hand aanbieden. “Bovendien is er hun hoge niveau van technische kennis op het gebied van akoestiek en implementatieplanning”, zegt Sven Kusch, Managing Director van Asetec, die de beslissing ten gunste van Jeremias toelicht.

    Nieuwe warmtevoorziening ondanks weinig ruimte

    Het systeem bestaat uit een ketel en een warmtekrachtkoppeling (WKK), beide met een vermogen van twee megawatt (MW). De resulterende uitlaatgassen worden afgevoerd via een systeemcombinatie van de Wassertrüdinger uitlaatgasspecialist Jeremias. Eerst leidt een uitlaatgasaansluitleiding naar een stalen schoorsteen, die om ruimteredenen direct aan het plafond van de verwarmingsinstallatie wordt geplaatst. Door de hoge prestaties van het systeem en de bijzondere ligging is de schoorsteen 20 meter hoog. Er zit een tweede leiding in voor de uitlaatgassen van de WKK. Wat ook een logistieke uitdaging was, was dat de resonantiedemper die in de verwarmingsinstallatie was geïnstalleerd – ook vanwege ruimtegebrek – vóór de installatie van de ketel moest worden geïnstalleerd. Naast de ruimtelijke opgaven lag de focus op het voorkomen van geluidsemissies.

    Goed gecombineerd

    Om een ​​maximale geluidswering te garanderen, hebben de bouwers gekozen voor een combinatie van resonantie- en absorptiedempers. Terwijl de resonantiedemper zich in de buurt van de verwarmingsinstallatie bevindt, is de absorptiedemper aan het bovenste uiteinde van de schoorsteen bevestigd. De resonantiedemper voorkomt voornamelijk geluidsemissies in het lage frequentiebereik door energie uit het geluidsveld te verwijderen. De absorptiegeluiddemper, die bestaat uit een cilindrische behuizing in een robuust industrieel ontwerp en is gevuld met een speciale minerale wol, vermindert de indringende geluidsgolf door wrijvingseffecten op de minerale vezels. Uiteindelijk zet het isolatiemateriaal de geluidsenergie om in warmte-energie en reduceert daarmee vooral het geluid in het midden- en hoge frequentiebereik. Het installeren van beide typen geluiddempers resulteert in een bijzonder effectieve bescherming tegen geluidsemissies op alle frequenties.

    Gecombineerde uitlaatdempers van Jeremias worden voornamelijk gebruikt om het geluidsniveau in olie- en gasboilers (zoals in dit geval), motoren en ventilatoren te verminderen. De geluiddempers zijn ontworpen voor droog en nat gebruik, een bedrijfstemperatuur tot 400 °Celsius en een drukbereik tot 5.000 Pascal (Pa). Het dempingsbereik bedraagt ​​45 dB(A). “We hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de directe bewoners ondanks de nieuwe verwarmingsinstallatie in een rustige omgeving kunnen blijven wonen. We hebben dit doel bereikt door middel van twee rapporten, die zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de uitlaatsystemen van Asetec en Jeremias, en een bijpassend geluiddempersysteem. En dus zijn de huurders nu blij met geruisloze warmte”, besluit David Lienert, teamleider voor de uitvoering van installatiebouwprojecten, van Urbana Energiedienste GmbH.

    Conclusie

    Een nieuwe verwarmingsinstallatie die direct op een bewoond appartementencomplex in Freiburg is geïnstalleerd, zorgt in combinatie met een speciaal op maat gemaakt uitlaat- en geluiddempersysteem van Jeremias exhaust systems niet alleen voor een efficiënte warmtetoevoer. Een combinatie van resonantie- en absorptiegeluiddempers en een bijzonder hoge stalen schoorsteen dempen de geluidsemissies zo sterk dat zelfs directe bewoners en een kleuterschool in hetzelfde gebouw niet worden gestoord. Dankzij de jarenlange ervaring van degenen die betrokken zijn bij alle vraagstukken op het gebied van de uitvoeringsplanning kon het project ondanks de zeer beperkte ruimte worden gerealiseerd.