MODERNE UITLAATSYSTEMEN: VEILIG EN EFFICIËNT

    Huidige toepassingen in de uitlaattechniek

    Veiligheid, efficiëntie, comfort en ecologische normen: Verwarmings- en uitlaattechnologie wordt geconfronteerd met een breed scala aan uitdagingen en trends. Er worden steeds meer wettelijke vereisten toegevoegd, meest recentelijk met de Ecodesign-richtlijn (ERP). Om altijd de juiste oplossing te hebben voor de klant - particulier of zakelijk - moeten fabrikanten en vakmensen niet alleen de vinger aan de pols van de tijd houden. Je moet ook systemen aanbieden die aan jouw behoeften voldoen. Enkele belangrijke trends worden hier gepresenteerd.   

    Energiezuinig verwarmen vraagt ​​om moderne afzuigtechniek

    De Ecodesign-richtlijn van de Europese Unie is nu ook van toepassing op verwarmingssystemen. Sinds 26 september 2015 mogen fabrikanten geen lagetemperatuurverwarmers met een vermogen van minder dan 400 kW meer op de markt brengen. In plaats daarvan worden steeds vaker energiezuinige condensatieketels gebruikt. Door de condensatiewarmte in het uitlaatgas te hergebruiken om warmte te leveren, bereiken deze apparaten een bijzonder hoog rendement, wat leidt tot een grotere hoeveelheid condensaat als gevolg van de lage uitlaatgastemperaturen. Bij condensatieketels wordt het uitlaatgas verwijderd met behulp van een ventilator met overdruk. Daarom moeten uitlaatpijpen niet alleen geschikt zijn voor overdruk, maar moeten ze ook voorkomen dat uitlaatgassen of condensaat ontsnappen. Idealiter worden in alle condensatieketels corrosiebestendige rookgassystemen van roestvrij staal of polypropyleen (PP) gebruikt, die drukdichte rookgasoplossingen voor condensatieketels mogelijk maken. 
     

    Bij renovatie is vaak renovatie nodig

    Het zijn niet alleen ouderdomsslijtage aan schoorstenen die schoorsteenrenovatie noodzakelijk kunnen maken. Zelfs als er een moderne ketel wordt gebruikt, moet de bestaande schoorsteen vaak achteraf worden aangepast. Als moderne verwarmingssystemen op verouderde huisschoorstenen worden gebruikt, kan er roetvorming optreden. Dit komt doordat de doorsnede van de schoorsteen doorgaans te groot is voor de lage uitlaatgastemperaturen van moderne verwarmingstoestellen. De mantelstenen van de schoorsteen worden massaal aangetast en doordrongen door condensaat en zuur in combinatie met bestaande teerresten. Dit leidt niet alleen tot stankoverlast, maar veroorzaakt ook blijvende schade aan de bouwconstructie.

    Schoorsteenrenovatie wordt meestal uitgevoerd door het installeren van roestvrijstalen of polypropyleen uitlaatpijpen vanaf de schoorsteenkop. Welk afzuigsysteem er gekozen wordt, hangt grotendeels af van het type haard. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de toevoerluchtstroom van de betreffende condensatieketel. In tegenstelling tot kamerluchtafhankelijke condensatieketels halen condensatieketels die onafhankelijk zijn van de kamerlucht hun verbrandingslucht niet uit de ruimte waarin ze zijn opgesteld, maar van buitenaf. In bestaande schoorstenen kunnen enkelwandige buizen worden gebruikt, die vanuit de schoorsteenkop worden ingebracht.

    De toevoerlucht wordt dan gegarandeerd via de ongebruikte ringvormige spleet in de schoorsteen. Ook concentrische LAS-schoorstenen, zoals die aangeboden door Jeremias uitlaatsystemen, zijn trendy . De toevoerlucht wordt via de ringvormige spleet tussen de binnen- en buitenbuis geleid. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt voor installatie in vuile schachten of buiten. Het is in ieder geval belangrijk om ervoor te zorgen dat het gebruikte uitlaatsysteem goedgekeurd is voor de nieuwe haard.


    Meer dan gebakken lucht

    Warmtekrachtkoppelingscentrales (WKK) kunnen niet alleen met verschillende verbrandingsmotoren worden gebruikt, maar hebben ook een bijzonder hoog rendement – ​​waardoor ze een waardevolle bijdrage leveren aan de energietransitie. Elektrische energie wordt opgewekt via het principe van warmtekrachtkoppeling (WKK). De daarbij ontstane warmte kan vervolgens direct ter plaatse worden gebruikt – bijvoorbeeld voor verwarming of als proceswarmte in de industrie. Van nano- tot grote WKK-installaties, afhankelijk van het prestatiebereik is het uitlaatsysteem met de juiste afmetingen belangrijk. Voor dit toepassingsgebied zijn enkelwandige of dubbelwandige roestvrijstalen systemen met een metalen conische oppervlakteafdichting bijzonder geschikt. Door het elimineren van de noodzaak voor geplaatste afdichtingen van siliconen of EPDM kunnen veeleisender toepassingen in het temperatuurbereik tot 600°C eenvoudig worden gerealiseerd, bijvoorbeeld met de conische uitlaatsystemen EW-/DW-KL van Jeremias. In ieder geval moeten uitlaatsystemen voor WKK-installaties drukstoten tot 5.000 Pa kunnen weerstaan. Hierdoor voldoen ze aan de hoogste eisen op het gebied van temperatuur- en drukbestendigheid. Modulaire uitlaatsystemen verdienen overigens de voorkeur boven ter plekke gelaste alternatieven, omdat ze dankzij speciaal ontwikkelde lengte-elementen die kunnen worden ingekort, veel eenvoudiger en sneller kunnen worden geïnstalleerd – wat tijd en geld bespaart. Bovendien: het laagfrequente zoemen van de systemen wordt soms als hinderlijk ervaren. Speciaal voor dit gebruik ontwikkelde en op maat gemaakte uitlaatdempers kunnen dergelijke geluidsoverlast tegengaan.


    Afzuigsystemen voor decoratieve gashaarden

    Decoratieve gashaarden zijn erg trendy. Daar zijn redenen voor: gashaarden kunnen comfortabel via tijdsturing worden bediend en kunnen worden gebruikt om de kamertemperatuur te regelen. Als decoratief element zorgen ze voor een aangename sfeer in de ruimte en kunnen ze met verschillende vlamstanden optisch gevarieerd worden. Als uitlaatpijpen worden speciale concentrische uitlaatsystemen aanbevolen, die de ringvormige opening tussen de binnen- en buitenpijpen gebruiken om de toevoerlucht te geleiden. Om elke uitwisseling tussen verbrandingslucht en kamerlucht te voorkomen, moet het gebruikte uitlaatsysteem drukdicht op de buitenmantel zijn aangebracht. Idealiter is dit een systeem dat de blowerdoortest doorstaat. In ieder geval is het bij het installeren van het juiste uitlaatsysteem belangrijk om ervoor te zorgen dat deze systeemgecertificeerd is door de fabrikant van de decoratieve gashaard, wat in veel gevallen al geldt voor bijvoorbeeld het TWIN-GAS systeem van Jeremias.


    “Duurzaamheid”-principe

    Bij het verbranden van fossiele brandstoffen zoals aardolie, steenkool of aardgas komt koolstof vrij die miljoenen jaren geleden uit de atmosfeer en de koolstofcyclus werd verwijderd. Dit leidt tot het bekende broeikaseffect. Biomassa daarentegen vervuilt het milieu alleen met de hoeveelheid broeikasgassen die voorheen tijdens de natuurlijke groei van planten uit de atmosfeer werden opgenomen. Het ecologisch evenwicht wordt dus niet verstoord. Voor het opwekken van energie (warmte, koude en elektriciteit) of brandstof in de vorm van biodiesel of plantaardige olie kan biomassa worden ingezet als hernieuwbare, natuurlijke hulpbron in vaste, vloeibare of gasvormige vorm. Concreet betekent dit: er wordt gebruik gemaakt van diverse houtsoorten zoals houtsnippers, houtblokken of pellets, vloeibare biomassa zoals koolzaadolie en zonnebloemolie of vergist gas, zoals mest. Voor gebruik in biomassahaarden zoals pelletkachels, biomassaketels, biogassystemen of biomassaverwarmingsinstallaties worden roetbrandbestendige en corrosiegeteste afzuigsystemen met keuringsklasse V2 en/of V3 aanbevolen. De verificatieklassen bepalen de corrosieweerstandsklasse volgens DIN V 18160-1 en zijn afhankelijk van de betreffende brandstof. Met het juiste uitlaatsysteem zoals EW-/DW-SILVER en DW-Mammut van Jeremias is een veilige en schone werking altijd gegarandeerd.


    Conclusie

    Afzuigsystemen doen tegenwoordig meer dan alleen rook uit de kamer verwijderen. Ze zorgen voor een aangenaam binnenklimaat, maken verwarmingssystemen echt efficiënt of maken kamerluchtafhankelijke of onafhankelijke verwarmingsmethoden mogelijk via innovatieve toevoerluchtsystemen. Het zijn niet alleen de huidige normen waarmee rekening moet worden gehouden. Het belangrijkste is om de klant altijd de juiste oplossing voor zijn individuele vereisten te bieden.